top of page

SLOT

OPRUIMFASE

Tijdens de opruimfase is het belangrijk dat je een goede indeling hebt van je lokaal wat betreft meubilair, spoelbakken, … Niet elk lokaal is even duidelijk en overzichtelijk ingericht.  Dikwijls zit je voor PO zelfs niet in een mooi en degelijk uitgerust PO-lokaal.

 

Dan is het zeker zo belangrijk dat je je orde ook tijdens de laatste fase van je bewaard en bewaakt.  Laat zeker nooit meer dan 2 leerlingen naar de spoelbak gaan, duidt steeds (een) leerling(en) aan die klassikaal materiaal gaan ophalen bij de rest en vervolgens op de juiste plaats stockeren.

Overdenk bij de opruimfase ook hoeveel ‘opruimwerk’ je hebt. Een les schilderen vraagt organisatorisch meer opruimtijd, dan een les potloodtekenen. Dus bekijk ook je laatste lesdeel i.f.v. je lesdoel.

 

Zorg voor een orde/takenlijst.

 

Blijf steeds zorgen voor je klasoverzicht!

EVALUATIE

Proces en productevaluatie en het belang van een procesmap.

De evaluatie van een beeldend vak zoals plastische opvoeding  is niet eenvoudig, daar het exact meetbare van de doelstellingen niet mogelijk is.  Het is geen exacte wetenschap zoals wiskunde. We gaan ons vooral toespitsen op de doelen die vooropgesteld werden en gaan de ontwikkeling/het proces van elke individuele leerling daarbij na.  Het persoonlijk proces ligt vooraan. 

 

Plastische opvoeding moet voor de leerlingen meer betekenen dan het nastreven van een goed ogend resultaat. Het is groeien in het eigen beeldend vermogen dat gepaard gaat met kennis nemen van de beeldbeschouwende onderdelen van een opdracht. Leerlingen mogen deze afzonderlijke onderdelen niet los van elkaar zien, en moeten er een persoonlijk vertaling aan kunnen geven.

​

Het persoonlijk proces kan tot uiting komen in een procesmap of werkschrift.  Dit is voor de leerlingen een heel handig en duidelijk naslagwerk van hun proces in de opdrachten gedurende een schooljaar. In deze procesmap kan het volgende voorkomen:

 

  • Een korte omschrijving van de opdracht via een opdrachtenblad.

  • De aangereikte beeldaspecten

  • De kunstbeschouwing en de documentatie die hiervan door de leerkracht is aangereikt en/of door de leerling verzameld werd (met bronvermelding)

  • De voorontwerpen/schetsen ter voorbereiding van de opdracht

  • Kleur- en vormstudies

  • Studies naar de beheersing van de gehanteerde techniek en materiaal

  • Een begrippenlijst van de gebruikte vaktaal.  Dit kan als volledige bundel aangeboden worden of per les.   Als je ze per les extra aanbiedt kan je deze laten afvinken in de bundel.

  • Verantwoording voor de keuze van materiaal en werkwijze

  • Aspecten waarbij problemen ondervonden worden, de aanpak van het probleem en de oplossingen die eruit voortgevloeid zijn

  • Ideeën, mogelijkheden die bij deze opdracht niet gebruikt worden maar bij latere opdrachten nog nuttig kunnen zijn

 

Volgende richtlijnen kunnen opgenomen worden in functie van een leerlinggerichte feedback tijdens de opdracht.  In deze procesmap kan tussentijds feedback gegeven worden om nog dieper in te gaan op het proces van elke opdracht om de eigen grenzen (leerling) nog wat te verleggen.

Het kan dan gaan over volgende aspecten:

  • nota’s van algemene tips of richtlijnen

  • persoonlijke richtlijnen i.v.m. houding, zelfredzaamheid

  • aandachtspunten voor de specifieke opdracht en/of evaluatiecriteria

 

Uiteindelijk kan een opdracht binnen de procesmap dan afgerond worden met de zelfevaluatie van de leerling en de evaluatie door de leerkracht. De evaluatiecriteria zullen dus vooral gericht zijn op het proces van de opdracht.

 

Hierbij is het ook aangeraden om regelmatig de les af te sluiten met het klassikaal bespreken van de werkstukken (ook tussentijds) via een nabeschouwing. 

Evaluatie:

Leerkracht Kelly

Voorbeeld van een evaluatiefiche: met dank aan Meneer Berden van Sint-Martinusschool in Herk-de-Stad

art intro
Painting Prints
free
Sculpting
Get a free estimate! 
bottom of page